Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Банки й агробізнес – експерт РАДАБАНКу

31 Травня 2022p.

Цьогорічна посівна кампанія в Україні стала одним із найактуальніших та проблемних питань через постійні бойові дії. Проте аграріям вдалося засіяти поля країни, а фермерські хазяйства наразі стабільно функціонують там, де це можливо. Неабияку роль у цьому відіграють Банки.

Про діяльність РАДАБАНКу в агросекторі цієї весни, наявну проблематику, аспекти фінансування цієї сфери, програми та багато іншого розповідає Андрій Чорнобай, начальник департаменту активних операцій корпоративного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК» спеціально для Banker.ua.

«РАДАБАНК активно бере участь в діяльності агросектору, є учасником основних агровиставок, форумів та інших публічних заходів. Вже багато років поспіль стратегією Банку є агросектор, як пріоритетна галузь для співробітництва. Маючи досвід та партнерські взаємовідносини з учасниками ринку, Банк не відмовляється співпрацювати з новими підприємствами, а також виступає своєрідним майданчиком для налагодження ділових стосунків між клієнтами Банку, які є учасниками цього ринку», – зазначив Андрій.

На сьогодні, єдине джерело підтримки агровиробника від держави – це програма «Доступні кредити 5-7-9%», яка в цьому році розширилась напрямком підтримки агровиробників під 0% річних. АТ «АБ «РАДАБАНК» є учасником цієї програми та в цей важкий воєнний стан в країні видавав кредити для підтримки комплексу посівних робіт агровиробників.

«Наразі, проблем багато та їхнє вирішення у часі створює наступну проблему – невиконання виробничої програми в цьому році, – підкреслив Андрій Чорнобай. – Найперша та найнебезпечніша – це відсутність можливості обробляти поля через воєнні дії, через існування загрози для життя працівників, через залишки озброєння на полях. Друга проблема – це відсутність прозорого ринку щодо реалізації продукції через втрату логістичних та торговельних каналів. Це створює спекулятивні настрої на ринку та ставить виробників перед вибором продавати продукцію за низькою вартістю. Третя проблема – суттєве зростання витратної частини виробництва та дефіцит складових виробничого процесу (агрохімія, паливо, запасні частини та інше). Все це призводить до відсутності обігових коштів у агровиробників, до неможливості працювати та планувати бізнес через нерозуміння ціни на майбутню продукцію та можливості її продажу».

Треба зазначити, що більша частина господарств отримала фінансування ще до початку поточних сумних подій, тому після нетривалого шоку вони подовжили свою роботу та отримували фінансування. У разі необхідності дофінансування РАДАБАНК розглядав заявки та надавав додаткове фінансування для своїх постійний клієнтів. Щодо нових позичальників, то Банк надавав короткі 6-тимісячні кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» під 0% річних.

На сьогодні більшість господарств, наших позичальників та Клієнтів у більшій частині виконали програму. За попередніми результатами урожай в цьому році буде непоганим за якістю та кількістю. Далі діло за ринком зернових.

«РАДАБАНК має стандартну лінійку продуктів, що покриває всі потреби в обслуговуванні та фінансуванні бізнесу. Але основною фішкою є наявність індивідуального процесу роботи з позичальником та структурування угоди під конкретні параметри. Саме тому для нас мірою успішності є рекомендації наших клієнтів, які приводять до Банку своїх партнерів, що дозволяє нам зростати щорік», – резюмував Андрій.

За матеріалами Banker.ua.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.5 44.25
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.