Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Безконтактні платежі: що банки готують для українців? – експерт РАДАБАНКУ

02 Липня 2021p.

Українці масово відмовляються від готівки та переходять на безконтактну оплату. Більша частина жителів нашої країни використовують гаджети для оплати, а за кількістю NFC-транзакцій Україна знаходиться серед світових лідерів. У чому причина зміцнення такого тренду, що очікує ринок безконтактних платежів в майбутньому, та які з використанням безконтактної технології «фішки» є на озброєнні українських банків. Про ці та інші тренди розповідає начальник управління карткового бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК» Тетяна Дегтярьова спеціально для Maanimo.

Тенденція зростання популярності безготівкових операцій спостерігається ще з 2016 року. А безконтактну оплату вперше почали тестувати ще у 2003 році.

Так, дійсно, все більше українців обирають безконтактну оплату. І це помітно не тільки при аналізі статистики НБУ, а також і по свіжій статистиці Mastercard. Так, 49% українців готові повністю відмовитися від оплати готівкою протягом 2-5 років. А 37% опитаних обирають смартфон з NFC для регулярних сплат. NFC зіграла ключову роль у розвитку безконтактних платежів. І це не випадково. Успіх обумовлений тим, що технологія NFC надійна і проста, – зазначила Тетяна.

Тренд цілком очікуваний і зрозумілий. Основне завдання було: взяти зручну технологію і впровадити її до предмета, який є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Потрібно визнати, що смартфони й мобільні гаджети вже стали такими. За статистичними дослідженнями, продажі смартфонів на світовому ринку у 2021 році сягатимуть 1,5 мільярда одиниць. Ця цифра буде на 11,4% більше, ніж торік.

Соціологи опитали дві тисячі українців старше 18 років і з’ясували, що 65% з них є власниками смартфонів, при цьому ще у 2011 році показник був всього 7%. А 67% власників смартфонів в Україні сказали, що вже не можуть уявити своє життя без цього гаджета, тоді як 29% – все ще змогли б обходитися без смартфона.

Плюс потужним поштовхом для розвитку ринку безконтактних платежів стало збільшення лімітів на безконтактні транзакції, які впровадили платіжні системи Mastercard і Visa.

Ринок безконтактних платежів буде тільки розвиватися і зміцнюватися. Адже він не обмежується тільки NFC технологіями. Активно розвиваються способи оплати за допомогою біометрії, штрих-коду або QR-коду, голосової команди тощо.

Над впровадженням цих технологій зараз і працює РАДАБАНК. Сьогодні всі карти, які емітує РАДАБАНК, можливо токінезувати в Google Pay та Apple Pay. Кількість токенізованих карт і розрахунків NFC в нашому банку стрімко зростає. Така динаміка зростання виникла не випадково: кожен Клієнт, який спробував цей сервіс, вже оцінив зручність, швидкість і рівень захищеності даних. Розрахунки за допомогою NFC – це інноваційні технології, які на тлі пандемії виявилися ще й корисними для здоров’я, – резюмувала Тетяна.

За матеріалами Maanimo.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.45 41.15
EUR
43.5 44.2
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.