Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Чи варто боятися, що банки почнуть списувати борги з рахунків українців автоматично? – експерт РАДАБАНК

23 Липня 2021p.

6 липня в Україні запрацювала автоматизована система виконавчого провадження, що дозволяє арештовувати кошти на банківських рахунках українських боржників автоматично. До системи вже приєдналися 7 фінансових закладів, ще частина банків знаходиться у режимі тестування. Як працює АСВП, які борги списуватимуть та чим це реально загрожує боржникам, – спеціально для Maanimo розповів Віктор Цикалюк, начальник операційного департаменту АТ «АБ «РАДАБАНК».

На поточний момент Банки, що долучилися до роботи через автоматизовану систему виконавчих проваджень (АСВП), можуть отримувати постанови про арешт/зняття з арешту коштів на рахунках боржників. Водночас ще триває доопрацювання АСВП в частині отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржників. У разі запуску комплексної роботи даних сервісів це дозволить потенційно уникати арештів всіх рахунків боржників в декількох банках, де боржник має рахунки, адже виконавець перед арештом коштів зможе отримати інформацію з банків на яких рахунках боржника є кошти достатні для списання. Таким чином для задоволення вимог стягнення можна буде арештувати лише один рахунок в одному банку, на якому достатня кількість коштів для подальшого списання виконавчою службою.

З березня 2021 р. Міністерство юстиції розширило процедуру автоматичного арешту рахунків за якими є відкрите виконавче провадження щодо арешту коштів з будь-якої категорії стягнення, тобто тепер арештовувати можуть не тільки рахунки за борги по аліментах, а й через борги за комунальні послуги, кредити тощо.

«З нашої точки зору, автоматизація процесу роботи з виконавчими провадженнями, буде позитивно впливати на взаємодію боржників та виконавців, адже процес буде складатися не тільки з автоматичного швидкого арешту коштів, але й швидкого зняття арешту з рахунків боржників у разі завершення виконавчого провадження. Зараз дана процедура може займати значно більше часу», – зазначив Віктор Цикалюк.

Слід звернути увагу, що арешт коштів здійснюється тільки на суму наявної заборгованості на підставі винесеної постанови приватним виконавцем чи виконавчою службою про арешт коштів. Постанови про арешт можуть бути винесені на підставі рішення суду, напису нотаріуса, виконавчого листа тощо. В постанові про арешт вказується, в межах якої суми стягнення накладається арешт на рахунки боржника, коштами понад цю суму боржник може вільно розпоряджатися.

«АТ «АБ «РАДАБАНК» активно розвиває сучасні технології та сервіси, які допомагають автоматизувати роботу з документами. На поточний момент Банк знаходиться на етапі налаштування та тестування роботи з автоматизованою системою виконавчих проваджень. Банк планує долучитися до роботи через АСВП до вересня 2021 року, при цьому паралельно чекаємо доопрацювання АСВП в частині отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржників», – поділився планами стосовно АСВП Віктор Цикалюк.

За матеріалами Maanimo.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.45 41.15
EUR
43.5 44.2
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.