Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Експерт РАДАБАНК про механізм впливу облікової ставки на фінанси країни

18 Листопада 2019p.

25 жовтня НБУ знизив облікову ставку до 15,5% річних. Які очікувані наслідки? Яка мета регулятора? – розповідає Сергій Гнезділов, начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках і грошового обігу РАДАБАНК.

— Зазвичай зміни депозитних ставок у банках відрізняються від зміни облікової на величину зміни ставки +-0,5% залежно віл прогнозів подальшої зміни. Середня ціна кредитів змінюватиметься протягом півріччя, поки нові транші займуть свою частку та вплинуть на середню ціну. Вплив може бути на усі види кредитів, крім дрібного роздробу, де настільки високі процентні ставки, що переглядати їх немає сенсу. Мінфін, схоже, просто орієнтується на облікову ставку НБУ без якоїсь формули, просто понижуючи ставки за своїми паперами залежно від попиту. Мінімальне значення залежить не від ставки, а від довіри до самої держави.

У ситуації 2019 року відіграла роль ще й передбачуваність падіння ставки у найближчі роки. Тобто  вкладаєш по нинішніх … через рік можеш продати уже по майбутніх, заробивши ще вищий процент при виході.

 

За матеріалами Рrostobank

https://www.prostobank.ua/depozity/stati/kakov_mehanizm_vozdeystviya_uchetnoy_stavki_na_finansy_strany


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.