Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Курс у 2021 році: сценарії для гривні — офіційні прогнози та думка експерта РАДАБАНКУ

05 Січня 2021p.

З початку року гривня ослабла відносно долара приблизно на 17%. Під кінець року курсові гойдалки  почали розкочуватися сильніше.

Бюджет-2021 верстався з урахуванням курсу долара 29,1 грн/$. Тобто, за рік національна валюта має ослабнути приблизно на 5% відносно нинішніх показників.

Нацбанк прогнозує, що на кінець нового року курс нацвалюти може складати 28,8 (±1) грн./$. Загалом, і НБУ, і Кабмін не очікують суттєвих коливань курсу в 2021 році. Цьому сприятиме відновлення економіки (згідно з урядовим прогнозом ВВП в наступному році має зрости на 4,7%) і стабільна ситуація з золотовалютними резервами.

Досить оптимістично на майбутнє гривні дивиться і Міжнародний валютний фонд, який у жовтні 2020 р. покращив курсовий прогноз для України на цей рік — з 28,9 грн/$ до 28,12 грн/$.

Сергій Гнезділов, начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках та грошового обігу РАДАБАНКУ, вважає, що гривню може підтримати зупинення виходу нерезидентів із ОВДП та прихід нових інвесторів. Це стане можливим за умови подальшого падіння ставок державних запозичень ключових країн світу.

Сьогодні вже 27% всіх світових облігацій інвестиційного рівня торгуються з прибутковістю нижче нуля. Нещодавно Португалія та Іспанія стали новими членами клубу країн, яким інвестори платять за право позичити їм гроші. В цілому ж, за даними Bloomberg, обсяг облігацій з негативною прибутковістю вже перевалив за рекордну суму в $18 трлн.

Є й низка інших факторів, про які говорять експерти:

  • перевищення обсягів експортних операцій над імпортними;
  • відновлення активної співпраці з МВФ, поліпшення інвестиційного клімату;
  • підвищення переказів українців з-за кордону;
  • прихід в Україну інвесторів внаслідок відкриття ринку землі і легалізації грального бізнесу;
  • зниження попиту серед населення на іноземну валюту через падіння доходів.

Швидше за все, ми все ж таки побачимо ослаблення гривні, але значного обвалу не буде. Звісно, якщо не трапиться несподіванок.

За матеріалами minfin.com.ua 


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.35 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.