Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Масштабувати бізнес – не проблема, коли є Liveness. Технологічний досвід РАДАБАНКу

04 Червня 2024p.

У червні 2023 року РАДАБАНК повідомив клієнтам про впровадження технології віддаленої ідентифікації в мобільному застосунку RB24. Як втілювався проєкт, журнал Banker.ua запитав у Андрія Грігеля, Голови Правління АТ «АБ «РАДАБАНК».

Проєкт, який реалізовувався власними ресурсами протягом 5 місяців, став новою можливістю для масштабування роздрібного бізнесу.

Реалізація віддаленої ідентифікації – це в першу чергу про зручність та швидкість виконання операцій для клієнтів, адже в умовах війни значно збільшилася потреба в отриманні послуг не відвідуючи відділення банку, оскільки це може бути незручним або навіть небезпечним.

Процес реалізації розпочався, з формування стратегічних очікувань від реалізації проєкту та оцінки технічних можливостей.

Було сформовано команду, яка за будь-яких обставин мала працювати злагоджено та ефективно. Було залучено понад 20 співробітників з 7 підрозділів РАДАБАНКу: ІТ підрозділ, підрозділ з операційної діяльності, фінмоніторинг, підрозділ ризиків, юристи, методологія та бізнес підрозділ.

Результатом потужної командної роботи стали самостійно розроблені:

  • Технологія Liveness – метод фотофіксації особи в режимі реального часу із використанням алгоритмів, що дають змогу запобігти авторизації за допомогою репродукцій: фото документів, фото з екрана, фото з роздрукованого знімка. Функціонал у RB24 містить набір API для обробки та перевірки реальності особи. Це рішення використовується для виявлення деталей обличчя, його зміни при виконанні зазначених дій для клієнта та  надання результатів перевірки у ПЗ Банку.
  • Технологія звіряння підпису, яка перевіряє відсоток збігу реального підпису Клієнта та його підпису з Дією.
  • Автоматичний підпис документів КЕП банку.
  • Шеринг з Дією для отримання копій цифрових документів Клієнта до системи Банку.
  • Інтеграція з Новою Поштою, для отримання Клієнтами фізичної картки за бажанням.
  • Інтеграція з зовнішніми сервісами з метою запобігання шахрайства: кредитне бюро, ДРОРМ, ЄДР, реєстри виконавчих впроваджень, база втрачених, недійсних паспортів і безвісно зниклих осіб, база осіб у розшуку та реєстр заборгованості за аліментами.

Було розроблено 8 версій процесу, щоб створити саме ту, яка відповідатиме найвищим критеріям.

Процес тестування технології Liveness залучив багато осіб серед співробітників та їхніх родичів задля досягнення очікуваного результату.

В середині процесу:

  • автоматичні перевірки на ПЕП, ФОП, терористів;
  • автоматичне створення контрагента;
  • автоматичне відкриття рахунку та оформлення картки;
  • автоматичне встановлення овердрафту та процедури щодо зміни його суми.

Що в результаті отримує Клієнт:

  • Процес, який працює 24/7;
  • Безплатну цифрову картку та можливістю замовити фізичну картку з отриманням через Нову Пошту;
  • Кредитний ліміт та керування ним у застосунку RB24.

Результати, яких ми досягли завдяки технології віддаленої ідентифікації:

  • Всього заявок на віддалену ідентифікацію 18935 (+2235), з яких успішні 4257 (в процентному співвідношенні 22,5%(-0,2%)).
  • Відкрито рахунків 3673.
  • З червня 2023 р. по березень 2024 р. кількість операцій Р2Р за картковими рахунками RADAcard збільшилася в 15 разів.
  • Станом на березень 2024 року встановлено овердрафти за картками RADAcard загальною сумою 632 тис. грн (48 договорів).

«Віддалена ідентифікація – це перш за все інструмент та технологія масштабування бізнесу. Навіть без активної реклами зараз вона генерує для Банку стабільний клієнтопотік кожного місяця. Я окремо хочу подякувати команді за залученість у всі процеси та увагу до деталей, шахраям – за винахідливість у тестуванні наших слабких місць та Клієнтам, як повірили в нас і продовжують працювати із Банком далі. Попереду – запуск повноцінного скорингу та, як наслідок, суттєве зменшення часу на прийняття кредитних рішень, а також значне збільшення клієнтської бази за рахунок запуску партнерських проєктів», – зазначає Андрій Грігель.

За матеріалами Banker.ua.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.15 43.95
PLN
9.95 10.15

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.