Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Наскільки безконтактні платежі безпечні для клієнтів — експерт РАДАБАНК

26 Січня 2021p.

Чи існує ймовірність того, що шахрай зможе викрасти клієнтські кошти з картки і якими способами, розповідає головний економіст управління карткового бізнесу «АТ «АБ «РАДАБАНК» Анна Бабаєва:

— Безконтактні платежі (NFC) — це технологія, яка дозволяє будь-якому користувачеві робити покупки, піднісши сумісний пристрій до POS-терміналу. Таким пристроєм може бути смартфон, годинник, банківська картка і будь-які інші об’єкти, що мають всередині чіп, який випромінює радіохвилі.

Цей унікальний підхід швидко набирає популярності, тим самим піднімаючи процес оплати на новий рівень. В Україні за дев’ять місяців 2020 року понад половина від загальної кількості й суми безготівкових операцій у торгових мережах (54% за загальними показниками) було проведено безконтактно, в той час як рік тому — всього третину. На даний момент більш ніж 85% всіх торгових POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату. Такий перехід споживачів у всьому світі на безконтактні способи оплати допомагає забезпечити соціальне дистанціювання, що дуже важливо в умовах пандемії COVID-19. Однак деякі користувачі досі з недовірою ставляться до NFC-платежів і не вважають їх досить безпечними.

Платіжні організації використовують безліч методів приховування даних клієнтів. Системи безконтактних платежів, для передачі реальних даних використовують токенізацію, основний принцип якої полягає в заміні платежів клієнта якимись значеннями, токенами. При цьому сам токен не містить персональної інформації, а тільки логічно пов’язаний зі справжніми даними. І згенерований токен може бути використаний тільки разово. За токеном неможливо відновити номер платіжної картки і навіть якщо шахрай перехопить токен, ним неможливо буде скористатися.

Звичайно, як і у будь-якої системи, тут також є свої ризики. При первинному завантаженні картки у систему на створення токена потрібні долі секунди. Хакери можуть використовувати цей момент для отримання актуальної інформації. Це схоже на те, що якщо б ви робили оплату в магазині банківською карткою, а за вами стоїть людина, яка намагається сфотографувати дані вашої картки. Для того, щоб не стати жертвою шахрая, необхідно вжити деяких заходів безпеки: не передавайте приватний пристрій стороннім і встановіть на нього пароль. Щоб не «заразити» девайс вірусами, не забудьте встановити і своєчасно оновлювати антивірусне програмне забезпечення, не переходьте за підозрілими посиланнями, встановлюйте ПО тільки з перевірених джерел, при встановленні додатків з Аpp Store або Play Маrket уважно ознайомтеся з дозволами, які запитують додатки.

Багато провідних експертів стверджують, що безконтактні платежі є одними з найбільш захищених, адже для додаткового захисту від шахрайства кожна транзакція мобільного платежу також містить випадково згенерований, специфічний для транзакції захисний код, схожий за принципом дії з CVV-кодом. Транзакція не буде завершена, якщо токен і код безпеки не будуть ідентифіковані. Комбінація токена і коду завжди унікальна і генерується випадковим чином і виходить з певного пристрою. Це означає, що провести шахрайську транзакцію практично неможливо.

Несанкціоноване використання безконтактної картки можливе лише в разі її втрати: по такій картці можна здійснити кілька операцій без введення PIN-коду на невеликі суми — 500 грн для власників карток Mastercard, поки вона не буде заблокована користувачем або автоматично банком. Однак такий самий ризик існує і в разі використання готівкових грошових коштів, якщо вони втрачені. Для того, щоб уберегти себе від фінансових втрат, підключіть SMS-інформування по картці і повідомляйте про кожну підозрілу транзакції в Банк.

Однак одна небезпека при використанні безконтактної оплати все ж є — при регулярному використанні безконтактної картки можна забути пін-код. І якщо при оплаті покупок без пароля можна обійтися, то зняти готівку в банкоматі без нього не можна.

 

За матеріалами Маанімо


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.35 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.