Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Облікова ставка НБУ. На що впливає її підвищення? – експерт РАДАБАНКу

28 Січня 2022p.

21 січня Національний Банк підвищив облікову ставку до 10% через стрімке пришвидшення інфляції в Україні. Що означає її підвищення та на що це впливає розповідає Олена Острініна, начальник департаменту приватного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК».

«Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами та позиками. Вона також впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам», – відмічає Олена.

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується та це спричиняє поступове здешевлення депозитів і кредитів.

І навпаки, чим вища ставка, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування та депозити, а Клієнтам кредити. Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, регулятор повинен вжити заходи щодо їх стабілізації.

РАДАБАНК успішно працює й при таких, й при більших рівнях облікової ставки, тому для нас ця новина є прогнозованою. Також ми готові до посилення монетарної політики в разі подальшої реалізації проінфляційних чинників.

«Основна рекомендація для Клієнтів – виважено підходити до вибору банку та враховувати наступні фактори: ліквідність банківської установи, додержання нормативів НБУ, рейтинг банку, питома вага проблемних кредитів та вміння банку оперативно відповідати за своїми зобов’язаннями», – резюмувала Олена Острініна.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.3 41.05
EUR
43.55 44.3
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.