Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Поза схемами: як убезпечити свої платежі — поради експерта РАДАБАНКУ

31 Серпня 2020p.

За останні півроку кількість безготівкових операцій зросла в рази, що спричинило почастішання випадків шахрайства з платежами в інтернеті. Тетяна Дегтярьова, начальник управління карткового бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК» розповідає, які прийоми найчастіше використовують аферисти, щоб скористатися чужими грошима, як українцям убезпечити свої платежі, куди звертатися за допомогою і що потрібно знати про протидію фінансовому шахрайству.

У 2020 році значно збільшилися обсяг і кількість безготівкових оплат в інтернеті: якщо у 2019 році операції оплати в інтернеті становили 17% від усієї кількості операцій з платіжними картками, то у I кварталі 2020 року цей показник став вже 21%. Також помітна динаміка і зі збільшення обсягу операцій: 2019 — 18%, 2020 року — 24%. Також збільшився і середній чек онлайн-покупки з 465 грн до 494 грн.

Ці цифри говорять про зростання інтересу українців до онлайн-оплат. Через карантин рівень злочинності в цілому зменшився, проте на 15% зріс рівень шахрайства в інтернеті. У 2019 р. сума втрат населення через дії шахраїв склала 362 млн грн. За даними кіберполіції, за перші 5 місяців 2020 р. їм надійшло від українців більш ніж 12 000 заяв про шахрайські операції.

Основні незаконні методи:
  • соціальна інженерія. Шахраї виманюють конфіденційну інформацію по картці: термін дії платіжних карток, СVV, PIN, паролі тощо або обманом виманюють кошти (син збив на автомобілі перехожого — терміново потрібні гроші й подібне);
  • розкрадання грошей при дистанційному банківському обслуговуванні;
  • шахрайські сайти, які обманом схиляють людей витратити гроші на неіснуючі товари або послуги. В ЕМА нарахували понад 300 таких сайтів.

Інтернет-шахрайство є різновидом кримінального злочину, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України ( «Шахрайство»). Залежно від обставин і розміру збитку, покаранням може бути як штраф, так і позбавлення волі на строк до 12 років.

Ситуація з шахрайством в Україні стала настільки критичною, що Національний Банк України запустив інформаційну компанію #ШахрайГудбай, мета якої навчити українців правилам безпеки платежів. РАДАБАНК став партнером цієї компанії.

Схем шахрайства з платіжними картками багато, але щоб використання карток було не лише зручним, а й безпечним, пам’ятайте: найдорожче в сучасному світі — це інформація. Віддати персональні дані, відомості про картку стороннім — це те саме, що віддати свій гаманець.

Не слід залишати картку без нагляду, адже шахраям досить лічених секунд для копіювання всієї необхідної інформації для переказу коштів. До речі, з цієї ж причини не варто передавати саму картку третім особам, включаючи рідних і близьких. Саме для них більшість банків випускають додаткові картки. За безпеку інтернет-операції відповідають всі, хто бере у ній участь: банки, інтернет-магазини, платіжні системи та, звичайно, користувач.

Якщо ви маєте певні підозри про неправомірне списання грошей з рахунку, звертайтеся в банк. У власника картки є певний термін для того, щоб відмовитися або оскаржити неправомірне списання грошей з карткового рахунку. І не забувайте блокувати картку. У РАДАБАНКУ блокування картки безкоштовне.

Забезпечте фінансовий контроль за рухом своїх коштів. Підключіть СМС-інформування та інтернет-банкінг. Для багатьох карток РАДАБАНКУ ця послуга безкоштовна. Це дозволить вам відстежувати операції у режимі реального часу.

Не використовуйте підозрілі сайти. Адреса захищеного сайту повинна починатися з https: //. Також поруч з адресним рядком повинна бути іконка у вигляді закритого замка. Це означає, що ваші дані передаватимуться у зашифрованому вигляді. Купувати на сумнівних сайтах — значить піддавати себе підвищеній небезпеці залишитися без покупки і без грошей.

Перевіряйте продавця / покупця на сервісі кіберполіції «STOP FRAUD». Перевіряйте сайт, послугами якого збираєтеся користуватися, на наявність в списку шахрайських сайтів на сервісі Black List ЕMA.

Технологія 3-D Secure. Важливий щабель захисту — перевірка особистості власника картки в реальному часі, яку включає банк-емітент. Зазвичай така перевірка проходить за допомогою СМС. Після введення номера картки її власник перенаправляється на сервер свого банка-емітента. Зазвичай в якості підтвердження банк відправляє покупцеві СМС з секретним кодом. При введенні надісланого коду ви підтверджуєте свою особистість, після чого банк дозволяє проведення транзакції. При використанні 3-D Secure, звертайте увагу на призначення платежу і суму, які приходить в СМС від банку разом з перевірочним кодом.

Шукайте на сайті напис Verified by Visa або MasterCard Securecode — залежно від того, якою платіжною системою ви користуєтеся. Сайти, які розміщують у себе такі логотипи, відповідатимуть стандартам PCI DSS і / або використовувати технологію 3-D Secure. Ці стандарти захисту інформації, розроблені міжнародними платіжними системами, захищають дані банківських карток. Будь-яка компанія, яка збирається здійснювати інтернет-платежі, повинна відповідати стандартам PCI DSS.

Відкрийте окрему картку для інтернет-платежів і не зберігайте на ній значних грошових залишків. Не повідомляйте дані своєї банківської картки іншим людям: ні банківським службовцям, ні працівникам інтернет-магазинів. Якщо інтернет-магазин з якихось причин викликає у вас підозру, використовуйте платіжні сервіси Google Pay/Apple Pay. У цьому випадку вам не потрібно буде ділитися даними своєї банківської картки. Усі власники карток від РАДАБАНКУ мають можливість користуватися Google Pay/Apple Pay.

Робіть покупки з пристроїв, на яких встановлено ​​антивірусний захист. Операційна система iOS (всі пристрої Apple) не вимагає спеціальних антивірусів. Кожне нове оновлення містить вбудовані антивіруси, тому необхідно вчасно оновлювати всі свої гаджети. Для операційної системи Android існують найбільш популярні антивірусні програми, які можна самостійно завантажити в Google Play. Це CM Security AntiVirus & AppLock, Kaspersky Internet Security, McAfee Security & Antivirus Free і ін.

Нарешті, не забувайте про додатковий спосіб захисту — про страховий поліс від ризиків від шахрайських операцій. У зв’язку з ростом кількості таких операцій страхування карт стає все більш затребуваним з боку клієнтів. Страхування банківських карт від шахрайства захищає від наступних ризиків: несанкціоноване використання вашої картки третіми особами при її втраті; отримання третіми особами готівки з банку шляхом копіювання вашого підпису на платіжних документах; отримання третіми особами готівки з вашого рахунку, коли під загрозою насильства над собою або близькими ви змушені передати свою картку і повідомити злочинцям PIN-код; зняття грошових коштів з рахунку карти, в результаті отримання інформації від клієнта шляхом шахрайських дій і використання підробленої картки (фішинг *, скімінг **). Такий вид страховки безкоштовно включений в елітні пакети від РАДАБАНКУ.

РАДАБАНК комплексно підходить до вдосконалення заходів безпеки для збереження грошових коштів своїх клієнтів і ефективно запобігає фактам шахрайства з платіжними картками. Зараз гроші, що зберігаються на картці, захищені набагато надійніше, ніж кошти у гаманці. Щоб припинити незаконне використання даних клієнтів, банк застосовує безліч ступенів захисту карток.

Якщо ви стикнулися з шахрайством, крадіжкою особистих даних або фішинговими листами, дзвоніть нам за телефоном 0 800 500 999 і дозвольте нам розібратися з підозрілою активністю.

За матеріалами Maanimo


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.15 43.95
PLN
9.95 10.15

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.