Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Проблеми та ризики для банківської діяльності 2019-2020 — Голова Правління РАДАБАНК Андрій Грігель

02 Грудня 2019p.

За минулий рік банківський сегмент дуже змінився. Головною тенденцією став перехід банків в онлайн. Крім того, фінустанови активно удосконалювали свої продукти та послуги.

Голова Правління РАДАБАНК Андрій Валерійович Грігель розповів, з якими ризиками стикнулися банки у 2019 році, які проблеми вдалося вирішити, наскільки змінилась ситуація у сегменті порівняно з попереднім роком, а також до чого банкам треба готуватися у 2020 році.

«Якщо говорити «небанківською» термінологією, то основним ризиком, який створював напругу, був та залишається ризик політичної невизначеності, — коментує Андрій Грігель. — З іншого боку, НБУ продовжує демонструвати, що проводить незалежну монетарну політику, а також продовжує слідувати своїй стратегії».

Андрій Валерійович нагадав, що у 2019 році було продовжено валютну лібералізацію, оголошено перехід на IBAN, вилучено з обігу монети дрібного номіналу і введено пов’язані з цим нові правила округлення і на усі ці дії банкам доводиться відповідати змінами своїх процесів і внутрішніх нормативних документів.

Що стосується невеликих банків, то, на думку Голови Правління РАДАБАНК, серйозними задачами залишається організація системи управління ризиками, реформа корпоративного управління, а також нові вимоги з організації процесу управління проблемними активами.

«Якщо дивитися на результати банківської системи у році, що минає, то важливо відзначити, що прибуток сегменту є рекордним, — відзначає Андрій Грігель. — Це викликано перш за все скороченням витрат на формування резервів під кредитні операції — більшість резервів було сформовано у попередні роки, завершенням очистки банківської системи — на ринку залишились по суті лише «здорові» банки, а також суттєвим ростом споживчого кредитування, яке апріорі є більш високодохідним типом операцій. Останній аспект може мати проблеми у майбутньому, причому не лише для банків, а й для інших фінансових закладів, що працюють у сегменті кредитування фізичних осіб», — додав Андрій Валерійович.

Андрій Грігель також відзначив, що несподіванкою для багатьох агентів ринку став тренд із укріплення національної валюти, і на сьогодні населення і бізнес не можуть перелаштуватися жити в умовах ревальвації гривні з врахуванням багаторічних очікувань і традиційної сезонності у поведінці курсу. У 2019 р. банки стали вже повноцінно сприймати конкуренцію з боку небанківських фінансових організацій і fin-tech компаній. Суттєві нішу зайняли ломбарди, кредитні спілки та пункти обміну валют, а також інкасаторські служби.

Дуже важливою подією 2019 року стало прийняття так званого закону про «спліт», що суттєво вплине на правила гри на ринку фінансових послуг у 2020 р.

На сьогодні незрозуміло, як саме, оскільки конкретні нормативні акти Національного банку будуть підготовлені ближче до дати переходу — 01.07.2020, проте очевидно, що нові «підопічні» НБУ (страхові, лізингові, факторингові компанії, ломбарди, кредитні спілки) контролюватимуться за схожими принципами, які зараз регулятор застосовує до банків — на умовах прозорості структури власності, достатності капіталу для покриття ризиків та дотримання правил фінансового моніторингу.

Як очікує Голова Правління РАДАБАНК, це призведе до природнього вибування великої кількості компаній, відповідно банкам необхідно готуватися, як переглянути роботу зі своїми контрагентами у цьому сегменті, так і можливо переманити клієнтську базу у тих, хто піде з ринку.

Більш явно проявлятиметься негативний бік тренду розвитку технологій — це підвищення кіберризику як частини операційного ризику, у зв’язку з цим банки повинні серйозно вкладатися у модернізацію своїх інформаційних мереж та на підтримку системи управління інформаційною безпекою.

 

За матеріалами Maanimo

https://maanimo.com/exclusive/143043-problemy-riski-bankov-2019-2020-opros-maanimo


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.