Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

РАДАБАНКУ взяв участь в івенті «Коли вибухне бульбашка нерухомості?» – розповідає Олена Острініна спеціально для НАБ Дніпро

30 Липня 2021p.

30 липня НАБ Дніпро (Національна асоциація брокерів) провів івент для рієлторів на тему «Коли вибухне бульбашка нерухомості?». Спікером заходу стала Олена Острініна, начальник департаменту приватного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК». Для рієлторів важливо розуміти, на що очікувати від ринку нерухомості, як розрахувати реальну прибутковість з урахуванням інфляції та як ситуація на ринку нерухомості характеризує українську економіку.

«Ціни на нерухомість підіймуться протягом 2021 року на 15-25% та продовжуватимуть свій зріст і надалі. Експерти та девелопери вважають, що до кінця 2023 року ціна за 1 квадратний метр може сягнути 2000 доларів США. Це спричинено ще тим, що підвищується вартість сировини та заробітна плата будівельників», – розказує Олена.

Падіння цін на акції відбувається в середньому кожні 13 років, триває 2,5 роки та призводить до втрати близько 4% ВВП. Стрибки цін на житло відбуваються значно рідше, ніж, наприклад, на фінансових ринках, але тривають майже у два рази довше та призводять до вдвічі більших втрат виробництва. У зрівнянні з фінансовим ринком, ринок нерухомості має довші періоди буму та спаду. Ціни знижується повільніше, тому що ринок нерухомості менш ліквідний.

«Причини виникнення таких стрибків – фактори пропозиції та попиту. До них входять: законодавчі обмеження, обмеження, які ввів забудовник, територіальне розташування об’єкту, підвищення реальних доходів населення, розвиток іпотечного кредитування, надходження коштів інвесторів до ринку нерухомості, міграція населення тощо», – зазначила Олена Острініна.

Важливу роль на ринку нерухомості відіграють банки, адже обидва сектори є одними з ключових в економіці. Тому важливо розглядати ці теми з обох боків, очима рієлторів та банкірів. Кредитування, в тому числі й іпотечне – стандартна комерційна функція банку, яка дає змогу населенню придбати власне житло. А рієлтор в цьому процесі виступає зв’язуючою ланкою.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.45 41.15
EUR
43.5 44.2
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.