Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Що відбувається у сегменті агрокредитування бізнесу на сьогодні – експерт РАДАБАНКу

14 Липня 2022p.

Як війна вплинула на агросектор, як сприйняли аграрії підвищення облікової ставки НБУ та, що відбувається з кредитуванням в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» розповідає Андрій Чорнобай, начальник департаменту активних операцій корпоративного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК» спеціально для Prostobiz.ua.

«У сегменті агрокредитування на сьогодні затишшя. Після підняття облікової ставки НБУ в червні до 25% суттєво зросла вартість гривневих ресурсів. Учасники ринку були готові до такого розвитку. Для багатьох підприємств ця ставка була приголомшливою, і більшість виявилася не готовою приймати нові ставки кредитування, – відмічає Андрій. – Банки намагаються розподілити цю платність у вигляді додаткових кредитних комісій чи додаткових комісій за розрахунково-касове обслуговування, але у будь-якому разі платність за нові кредити на сьогодні становить від 25% річних у гривні».

Також додатковим навантаженням на агровиробників стали звернення місцевих військових адміністрацій щодо здачі суттєвої частини врожаю 2022 року на користь Держави. Тому більшість підприємств не беруть нові кредити та чекають нижчі ставки кредитування або підтримку Держави. Банк, у свою чергу, дивиться на ситуацію на ринку зерна і на розвиток логістики, і на економіку України в цілому.

Кредитування за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» також на сьогодні зупинене в комерційних банках через низьку прибутковість даних кредитів для банку (максимально можлива ставка 15% річних) за більшої вартості ресурсів. Базою для ціноутворення даних кредитів є український індекс ставок депозитів фізичних осіб UIRD3m, який визначається на основі статистики за тримісячними вкладами провідних 20 комерційних банків України. Через інертність зміни розрахунків середньої величини та низької швидкості прийняття рішень щодо зміни ставок за депозитами у цих банках, на сьогодні ця величина не відповідає вартості грошей на ринку та зростає незначними темпами. Тому, виходячи з поточної ситуації, можна припустити поновлення кредитування в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» не раніше початку осені.

«Активність на сьогодні є лише в частині змін умов за чинними кредитними договорами (зміни графіків погашення, зміна процентної ставки за кредитами, пролонгація кредитних договорів) або реструктуризація простроченої заборгованості. Це на сьогодні основна робота кредитного підрозділу РАДАБАНКу», – резюмував Андрій Чорнобай.

За матеріалами Prostobiz.ua.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.5 44.25
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.