Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

«Участь РАДАБАНКУ у фінансовій освіті молоді та як виростити собі клієнта», – розповіла Олена Острініна спеціально для University «Ukraine»

24 Травня 2021p.

20 травня University «Ukraine» (Університет “Україна”)  провів конференцію за темою «Фінансова інклюзія як стратегічний напрям розвитку фінансового сектору». Учасниками стали представники дипломатичного корпусу, державних установ, сфери бізнесу й освіти, громадських організацій та ЗМІ.

Підіймались такі теми як: сучасні світові тренди та практики національних стратегій фінансової інклюзії, резерви та бар’єри на шляху її розширення, фінансові інновації у співпраці бізнесу й держави, грамотність і захист прав споживачів фінансових послуг в Україні.

Дуже важливим питанням є навчання фінансової грамотності. Саме про це й розповіла Олена Острініна –  начальник Департаменту приватного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК», бо те як ми вчимо дітей управлінню фінансами сприяє надалі їхньому суспільному розвитку та розвитку країни в цілому.

Знайомство з фінансами потрібно вводити змалечку, щоб дитина навчалася розуміти цінність та вартість іграшок та цукерок, які їй дуже хочеться отримати. Однак, дуже важливим є підхід у фінансовій освіті, який залежить від вікового сегменту, до якого належить учень.

Зупинімось на трьох перших вікових проміжках, в які повинна закладатись основа фінансової грамотності:

  1. Малюки 3 – 4 років. Як правило, діти народжуються з позицією виживання – «все для себе», тому батькам важливо навчити їх «ділитися», бо гроші – річ не статична, а в постійному русі. Це основна функція грошей, яка допоможе дитині зрозуміти, що є не тільки дебет, а ще й кредит. Важливо навчити дитину відмовлятися від емоційних витрат, бо це вміння допоможе у майбутньому раціонально керувати ресурсами.
  2. Молодша школа. Першокласники вже точно знають, що таке гроші та задля чого вони потрібні. Вони усвідомлюють, що банкомат – це не ігровий автомат та розуміють, чому працівник сільського господарства не продає та не з’їдає весь врожай. Це період, коли формується відповідальне споживання та поділ покупок на раціональні та емоційні. Корисним буде більш вдумливе знайомство із казкою «Буратіно» або, наприклад, посадити насіння і потім зібрати врожай.
  3. Старша школа. У цьому віці вже починається профорієнтування, знайомство з мобільними додатками ведення сімейних бюджетів, з технікою планування бюджету «6 судин» та з додатковими банківськими картками до карток батьків. Також доцільним буде періодично проводити час за фінансовими іграми, наприклад «Монополією» чи «Як заробити перший мільйон». Банківські структури також повинні докладати зусиль до фінансової обізнаності дітей, тому РАДАБАНКОМ представлена виставка монет і банкнот «Історія грошового обігу на території України». Завдяки ній можна не тільки ознайомитись з різноманіттям грошових знаків нашої держави з епохи античності та до наших днів, а й прослухати інформативну та цікаву лекцію.

Всі ці нескладні та цікаві інструменти навчать дитину з молодшого віку плануванню та структуруванню свого бюджету й фінансів. А якщо змалечку впроваджувати ці навички, то згодом економіка в цілому почне змінюватись та ставати більш стабільною та надійною.

«Гроші – це не сподівання на соціальний захист, на допомогу ззовні або спонсорство, – це вміння керувати своїм життям з розрахунком на себе та свої знання», – підкреслила Олена Острініна.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.4 41.1
EUR
43.45 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.