Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Від 26 до 33. Що буде з курсом гривні у 2021 році — експерт РАДАБАНК

11 Січня 2021p.

2021 валютний рік може виявитися дуже непередбачуваним для України і для гривні. На курс впливатиме безліч різнобічних факторів і політичні у тому числі. Тому він може рухатися в широкому діапазоні — від 26,0 грн/$ до 33 грн/$. На зміцнення української валюти сподіваються влітку, а зниження її курсу очікують у листопаді-грудні.

Список факторів, які стануть ключовими для гривні в 2021-му.

  1. Політична ситуація в Україні, співпраця з МВФ

Переговори влади з Міжнародним валютним фондом. «Якщо МВФ і нерезиденти не дадуть кредити (або не вкладуться в ОВДП), то курс долара піде трохи вгору. Для згладжування явно доведеться продавати валютні резерви», — вважає начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках і грошового обігу АТ« АБ «РАДАБАНК» Сергій Гнезділов.

  1. Купівля іноземцями ОВДП

У грудні 2020 р. іноземці знову почали скуповувати облігації внутрішньої держпозики і придбали ОВДП у гривні на 8,95 млрд грн, тобто збільшили вкладення на 12,1% (до 83,2 млрд грн). Експерти вирахували, що іноземців вдасться зацікавити нашими гривневими облігаціями, якщо ставки за ними перебуватимуть у районі 11% річних.

Якщо Мінфін все-таки вибере стратегію залучення коштів нерезидентів, то означатиме утримання високої прибутковості ОВДП. А приплив коштів нерезидентів може серйозно зміцнити курс гривні, як це вже не раз бувало в минулому.

Правда, у залученні іноземців є й інші ризики — вони у будь-який момент можуть припинити вкладати кошти в ОВДП і почати їх виводити, що створить загрозу обвалу гривні. Причини можуть бути будь-які — починаючи від світових потрясінь і закінчуючи проблемами України у відносинах з МВФ і політичною нестабільністю. Втім, це тим більше говорить на користь того, що Нацбанк вибере стратегію згладжування коливань курсу за принципом «коли приплив валюти — її купуємо і поповнюємо резерви, коли відтік, то продаємо, щоб утримати курс».

  1. Ситуація з пандемією в світі, емісія долара і євро

Активність покупок ОВДП іноземцями та таке кредитування дефіциту українського бюджету багато в чому залежатиме від боротьби різних країн з COVID-19 і від швидкості відновлення світової економіки від коронакризи.

  1. Ситуація з експортом

Українській економіці в минулому році відносно пощастило за рахунок так званих «сировинних ножиць» — коли основні позиції нашого імпорту (енергоносії) сильно подешевшали, а ціни на основні експортні товари залишилися на колишньому рівні.

Але цього року ситуація буде складніша. По-перше, поступове відновлення світової економіки вже викликало зростання цін на енергоносії (і він продовжиться). По-друге, поганий урожай, який зібрали в минулому році наші аграрії, також позначиться на припливі валюти в країну.

 

За матеріалами strana.ua 


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.35 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.