Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Зниження ставки interchange: чому банки проти? – експерт РАДАБАНК

19 Квітня 2021p.

На розгляді в парламенті знаходяться законопроекти, метою яких є обмеження interchange-ставки. Чому банки проти зниження ставки interchange, розповідає начальник відділу розробки продуктів корпоративного бізнесу РАДАБАНК Дмитро Семенов:

РАДАБАНК виступає виключно за формування вартості банківських послуг, в тому числі тарифів на торговий та інтернет-еквайринг, на принципах ринку. Втручання держави в ринковий механізм формування вартості негативно відіб’ється, в першу чергу, на якості обслуговування більшості клієнтів, які користуються послугами еквайрингу та зменшенні кількості безготівкових платежів, що спричинить за собою зменшення торгової виручки у підприємців.

Основним лобістом адміністративного регулювання ставки interchange й торговельного збору (merchant fees) є великі торгові роздрібні мережі, які намагаються зменшити свої витрати за рахунок банківського сектора неринковими методами.

Адміністративне втручання призведе до скорочення програм банків з розвитку термінального обладнання, вихід більшості дрібних банків з цієї ніші послуг, що може привести до монополізації ринку кількома банками.

Кінцевий споживач програє в кінцевому підсумку, тому що вартість товарів в торговельних мережах не зміниться, а банки будуть змушені відмовитися від емісії безкоштовних карт, відмовитися від «грейс-періоду» при встановленні кредитного ліміту на карту й підвищити вартість розрахунково-касового обслуговування.

У підсумку адміністративне втручання у формування вартості послуг вдарить по кишені кінцевого споживача послуги – українця, який користується картами наших банків.

 

За матеріалами Maanimo.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.35 41.05
EUR
43.45 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.