Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Чи варто очікувати зростання попиту на ринку іпотеки найближчим часом? – експерт РАДАБАНКУ

04 Червня 2021p.

Якщо у 2020-му році населення України знаходилось у стані очікування зниження цін на нерухомість, то у 2021-му році вже стало зрозуміло, що цього не буде. Не дивлячись на те, що ціни на житло та на комерційну нерухомість продовжують поступово зростати. Наприклад, у березні 2021 року кількість проданих квартир значно більше, ніж у березні 2020 року. Відповідно підвищився попит на споживчі кредити для придбання нерухомості. Але «масовою» та «доступною» іпотеку в Україні як і раніше назвати не можна, банки не готові надавати кредити з низькою відсотковою ставкою без надійного «фінансового плеча» з боку держави.

 «Якщо роздивлятись класичне іпотечне кредитування (оформлення в іпотеку об’єкту нерухомості, який придбаний за рахунок кредитних коштів), то я би не сказала, що в Україні цей продукт користується високим попитом», – відмічає Світлана Котляр, начальник департаменту кредитування фізичних осіб АТ «АБ «РАДАБАНК».

Житло в новобудовах купляють або у розстрочку, або через створені забудовниками спільно з фінансовими інститутами програми, що передбачають розстрочку платежів, а деякі великі забудовники пропонують навіть розстрочку з антикризовими умовами. Тому зараз кількість заявок, що потрапляє до РАДАБАНКУ на оформлення кредитів під заставу нерухомості перебільшує кількість звернень за іпотекою. Навесні та влітку відмічається зріст оформлених кредитів на ремонт квартир, будівництво й облаштування будівель.

Для «попадання» під державну програму «Доступна іпотека 7%» і позичальник, і житло, яке він купує, і дохід позичальника повинні відповідати високим вимогам. Житлові програми Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, що передбачає часткову компенсацію відсоткової ставки по кредиту, не знайшли широкого відгуку, тому що вимоги до позичальника та інших аспектів ще вищі, ніж за програмою кредитування під 7%.

Також залишається відкритим питання купівлі житла на вторинному ринку, поки що жодна з запропонованих державою пільгових програм кредитування, не передбачає масове кредитування на купівлю житла, якому більше 3-х років. Тому, якщо кількість іпотечних кредитів на купівлю житла на первинному ринку буде плавно зростати, то приріст вторинному ринку буде традиційно стабільним. Уряд України як і раніше намагається знайти фінансові інструменти для розширення іпотечного кредитування, а саме, створена «Українська фінансова житлова компанія», яка буде займатися розробкою та впровадженням програм доступної іпотеки.

Розглядається як спільне кредитування з банками (через рефінансування), так і передача житла у фінансовий лізинг (з подальшим викупом).

«Хочеться вірити, що незважаючи на зріст облікової ставки Національного банку України, у майбутньому банки отримають дієвий механізм кредитування широких шарів населення за низькими відсотковими ставками та на довгий строк, з невеликим початковим внеском», – резюмувала Світлана Котляр.

 

За матеріалами Prostobank.ua.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.4 41.1
EUR
43.45 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.