Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Експерт РАДАБАНК дає прогноз щодо розвитку агрокредитування до кінця 2020 року

12 Серпня 2020p.

Останні роки є непростими для українських агровиробників. Кліматичні зміни (посуха і температурні стрибки) змушують виробників вкладати все більше коштів у сучасний посівний матеріал, мінеральні добрива та засоби захисту рослин, у технічне та технологічне вдосконалення ведення господарської діяльності. В остаточному підсумку це окуповується і в більшості випадків господарства виходять на беззбиткову діяльність, навіть за складних погодних умов. Але все це вимагає додаткових вкладень коштів, які є не у всіх господарствах. Тому перед сезоном і протягом всього періоду дозрівання культур господарства активно залучають кошти у вигляді різних зобов’язань, у т.ч. і у вигляді банківських кредитів. І відповідно, господарства розраховуються за своїми зобов’язаннями вже з виручки від реалізації, вирощеної чи переробленої продукції.

Про підсумки агрокредитування у 1-му півріччі розповідає, а також дає прогноз щодо розвитку сегменту до кінця поточного року Андрій Чорнобай, начальник департаменту активно-пасивних операцій корпоративного бізнесу РАДАБАНК.

— Цей рік виявився для деяких господарств складнішим, ніж вони могли собі уявити. Аномальна зима, температурні стрибки, посуха в південній частині України і рясні дощі з градом у західній частині України призвели до того, що багато господарств у цих регіонах швидше за все не зможуть розрахуватися з усіма взятими на себе зобов’язаннями. Решта регіонів України поки що не дають приводу для занепокоєння — перші результати збирання зернових демонструють непогані результати. Також вносить додаткові труднощі і карантин, який робить непередбачуваним внутрішній ринок споживання, що відіб’ється на ціні кінцевого продукту і що може виявитися проблемою для садівників і городників країни.

У будь-якому випадку, агропромисловий комплекс залишається пріоритетною галуззю в Україні. Тому і банки, і держава підуть назустріч агровиробникам  із врахуванням ситуації, що склалася. Банки будуть готові до пролонгації або реструктуризації кредитів для господарств, які недоотримали прибутку і не змогли розрахуватися за кредитними договорами. А держава цього року дуже активно просуває програми компенсації витрат агровиробників, у т.ч. все частіше з’являється інформація про можливі програми для господарств південних регіонів з приводу компенсації збитків, пов’язаних з посухою.

За матеріалами Простобанк


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.