Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Експерт РАДАБАНКу Анна Турська розповіла про дорогоцінні монети спеціально для Profiles Magazine

27 Серпня 2021p.

Золото – один з найбажаніших металів, який люди видобувають з незапам’ятних часів. Основні способи – промивання піску золотоносних річок і видобування руди в шахтах.

Якщо зібрати в одному місці здобуте за всю історію золото, вийде 20-метровий куб. Можете собі уявити 5-поверховий будинок з чистого золота? А порода і пісок, з яких це золото було вилучено, утворили б гору, висотою понад два з половиною кілометри.

Про труднощі золотошукачів написано багато книг, знято документальні стрічки й художні фільми. Зараз вже не обов’язково бруднити руки, щоб отримати чисте золото. Його можна купити в банку.

Окремої уваги заслуговують дорогоцінні монети. Яка цінність тієї чи іншої монети і як її визначити? Як формується вартість монет? Які монети вигідніше колекціонувати? На ці та інші питання Profiles Magazine попросив відповісти Анну Турську, начальника відділу розвитку бізнесу банківських металів АТ «АБ «РАДАБАНК», як експерта першого в Україні банку, який надає найбільший вибір золотих зливків і монет з дорогоцінних металів.

Перш за все, визначимо, що монети поділяють на інвестиційні та колекційні. З інвестиційними екземплярами все просто – прирівнюються до зливків дорогоцінних металів і не мають художньої та історичної цінності, а ціна на них безпосередньо залежить від ціни металу на світовому ринку.

Особливу цінність і відповідно високі вартісні показники мають колекційні монети. Можна виділити кілька основних факторів, котрі, як правило, впливають на вартість монети.

Тираж. Пропорційно, чим менша кількість випущених екземплярів, тим вища їх вартість.

Метал. Інвестувати потрібно в монети з дорогоцінних металів –  золото, срібло, платина, паладій.

Вік. Згодом ціна кожного колекційного екземпляра зростає. Тому, чим старша монета, тим дорожча. Важливим є також стан «дорослої» монети. Необхідно зберегти чіткість карбування та деталізацію.

Унікальність. Високо цінуються унікальні монети з особливими деталями зображень та рельєфом. Особливо цінується використання незвичайних технік карбування. Наприклад, Smartminting –  розробка CIT і B. H. Mayer, яка відрізняється ультрависоким рельєфом і чіткістю. Примітно, що вартість таких виробів може бути високою за рахунок особливостей, які з’явилися через брак виготовлення. Часто такі екземпляри мають більшу колекційну значущість, завдяки своїй унікальності.

Справжність. Монета, що супроводжується сертифікатом, який підтверджує її справжність, матиме вищу вартість на ринку.

Актуальність тематики. Художня та історична складова відіграє важливу роль у формуванні вартості монети та визначенні її цінності.

Рекорд вартості колекційної монети був поставлений у 2013 році та склав понад десять мільйонів доларів США. Найбільш коштовною монетою виявився срібний долар 1794 року випуску, який відомий під назвою The Flowing Hair Silver Dollar («Долар із зображенням Свободи з розпущеним волоссям»).

Вважається, що це перша, викарбувана заводським методом доларова монета США, про що свідчать чіткі лінії малюнку. І відповідно, її міг особисто тримати в руках президент Джордж Вашингтон.

Тираж налічував близько двох тисяч монет, чверть з яких одразу були визнані бракованими та не вийшли до обігу. На сьогодні збереглись приблизно 130 таких монет. Долар-чемпіон змінював власників понад десять разів.

Останній рекорд встановлений на спеціалізованому американському аукціоні Stack’s Bowers Galleries: ціна порівняна з вартістю шедеврів живопису та унікальних ретро-автомобілів.

Інвестиції в дорогоцінні метали –  одна з найнадійніших форм заощаджень. Але варто пам’ятати, що це чи не найбільш довгострокове вкладення коштів –  миттєвих і високих відсоткових доходів за депозитними вкладами в дорогоцінні метали ви навряд чи зможете отримати, так і за рентабельністю ці вклади поступаються як гривневим, так і валютним депозитам. Однак надійність і стабільність цього інструменту інвестицій знаходиться на найвищому рівні.

За матеріалами Profiles Magazine.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.45 41.15
EUR
43.5 44.2
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.