Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Фінансове шахрайство онлайн: як захистити свої гроші? – експерт РАДАБАНКУ

14 Травня 2021p.

Крадіжка паролів і ПІН-кодів від банківських карток, списання грошей з рахунку без відома власника, продаж фіктивних товарів в інтернеті – все це види фінансового шахрайства, на які все ще трапляються українці. Злочинці маскуються під співробітників банків і навіть представників Нацбанку, спекулюють на почуттях довірливих клієнтів, роблячи все, щоб виманити якомога більше грошей. Як розпізнати шахрая і вберегти свої кошти, про це Maanimo розповів Сергій Соловей, начальник відділу інформаційної безпеки АТ «АБ «РАДАБАНК».

Останнім часом шахраї все більше використовують інструменти соціальної інженерії з метою незаконного заволодіння коштами. Зокрема це стосується як дзвінків з невідомих номерів на телефони клієнтів банків України, так і оголошень на інтернет-сторінках про продаж фіктивних товарів. Останнім часом почала надходити інформація, що при дзвінках на мобільні телефони шахраї почали представлятись співробітниками Національного банку України, які здійснюють моніторинг за обігом коштів на платіжних картках, і робили спроби отримати конфіденційну інформацію у держателів платіжних карток.

Звісно за час пандемії економічна ситуація в країні погіршилась і громадяни дещо знизили свою активність на інтернет-аукціонах та сайтах де розміщуються оголошення про продаж вживаних товарів. Отже шахраям стало складніше незаконно заволодіти тією кількістю коштів, якою вони могли легко заволодіти раніше.

Банківська система України звісно ж вживає ряд заходів, які призвані убезпечити громадян України (клієнтів українських банків) від необережних дій та втрати коштів у кінцевому результаті.

АТ «АБ «РАДАБАНК» розробив ряд документів для своїх клієнтів, в яких чітко описано прості правила, яких потрібно дотримуватись при роботі з безготівковими коштами. Це стосується не лише правил роботи з системами дистанційного обслуговування рахунків (інтернет-банкінги, мобільні банкінги тощо), а й при використанні платіжних карток. РАДАБАНК постійно проводить інформування своїх клієнтів про необхідність дотримання простих правил використання платіжних карток, створюються й нові документи, які розміщуються у вільному доступі на офіційному веб-сайті банку у розділі «Про банк – Інформація, яка підлягає обов’язковому опублікуванню банками України – Забезпечення безпеки інформації».

РАДАБАНК є активним учасником інформаційної кампанії Національного банку України «#ШахрайГудбай», метою якої є навчити громадян України правилам  безпеки безготівкових та онлайн-платежів.

Убезпечити себе від шахраїв дуже легко, потрібно дотримуватись трьох основних принципів:

  1. Ніхто і ніколи із співробітників будь-якого банку України, і тим паче Національного банку України, не буде телефонувати на мобільний телефон і робити спроби з’ясувати номер картки, залишок на рахунку, суму останньої операції, PIN-код тощо. Єдине, що можуть зробити співробітники банку при телефонному дзвінку клієнту, це повідомити про настання якоїсь події, наприклад, необхідність проходження періодичної ідентифікації клієнта, спливання терміну дії платіжної картки та інше, але прохання буде одне – взяти посвідчення особи та для з’ясування всіх необхідних моментів особисто прибути до зручного відділення банку. Отже щойно вам зателефонували «співробітники банку» і запитують конфіденційну інформацію – відразу кладіть слухавку, це шахраї.
  2. Ніколи і ні в якому разі не перераховуйте кошти на платіжні картки незнайомим особам, коли ви хочете придбати товар в мережі Інтернет, і оголошення розміщене на сайтах безкоштовних оголошень. Краще трохи переплатити і придбати товар з використанням наложеного платежу. Так, це буде дорожче, але безпечніше. Ви будете чітко розуміти, за що саме ви перераховуєте кошти. Цей принцип не відноситься до офіційних інтернет-магазинів, які вже тривалий час працюють в Україні, в яких є можливість зареєструватись, ведеться статистика по замовленням і ви вже раніше робили в цьому інтернет-магазині покупки.
  3. Ніколи і нікому не передавайте свої облікові дані для доступу до Інтернет-банкінгу (логін, номер фінансового телефону та пароль) та PIN-код до платіжної картки. Також уникайте здійснення запису такої інформації на зворотній стороні платіжної картки, на шматку паперу, вкладеному в гаманець, та інших місць де ці дані можуть бути легко зчитані. Також будьте уважні при використанні логіну і паролю для доступу до Інтернет-банкінгу в громадських місцях та при введенні PIN-коду до платіжної картки при роботі з банкоматами та розрахунках у торгівельних мережах – вводьте данні так, щоб їх не могли побачити громадяни, що знаходяться поруч.

Є дуже багато інших правил безпеки та методів захисту від шахраїв, але навіть дотримання цих трьох принципів захистить вас від спроб шахраїв незаконно заволодіти вашими коштами.

 

За матеріалами Maanimo


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.4 41.1
EUR
43.45 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.