Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Нові правила НБУ для іноземців: що буде з валютним ринком та курсом — експерт РАДАБАНК

12 Лютого 2020p.

НБУ розширив можливості іноземних банків за валютними операціями в Україні. З 8 лютого 2020 року вони можуть проводити операції з купівлі-продажу валюти не лише з нашими фінустановами, а й  безпосередньо один з одним — через гривневі коррахунки в українських банках.

Іноземцям більше необов’язково виходити на міжбанківські торги, все можна зробити і без них — безпосередньо. Це закріплено постановою Національного банку №16. У роз’ясненні до документа йдеться, що це необхідно «для підвищення інвестиційної привабливості України».

«Щоб торгувати між собою, нерезидентам необхідна маса гривні, вільної гривні. Якщо виходити з того, що вони володіють ОВДП у сумі 127 млрд грн., то це їх потенційна сума. А щоденний обсяг торгів між собою можна оцінити десь в $50-100 млн», — підрахував начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу РАДАБАНК Сергій Гнезділов.

Сергій Гнезділов вважає, що буде знижено навантаження на курс гривні, наприклад, при виході частини нерезидентів із ОВДП.

«Вони тепер мають можливість продати отриману гривню іншим нерезидентам напряму, у кого буде інтерес отримати українську валюту», — зауважив Сергій.

Щоб іноземці сильно активізували свій валютообмін, в Україні має бути більше інструментів. Наприклад, потрібні великі розміщення муніципальних облігацій, випуски корпоративних боргових паперів, активні торги акціями підприємств тощо.

«Складнощів з гривневої масою не буде, гривнева ліквідність у банках на високому рівні, а ціну ресурсу НБУ прив’язав до облікової ставки. Тому таких сплесків цін на гривневий ресурс, як це було у 2000-х роках — 50-75% річних — бути не повинно», — вважає начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу Сергій Гнезділов.

 

За матеріалами Мінфін

https://minfin.com.ua/2020/02/12/40749724/


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.