Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Посівна-2023. Як отримати найбільш вигідне кредитування? – експерт РАДАБАНКу

28 Лютого 2023p.

В Україні незабаром стартує посівна кампанія. Як отримати найбільш вигідне кредитування агробізнесу в Україні розповідає Андрій Чорнобай, начальник департаменту активних операцій корпоративного бізнесу АТ «АБ «РАДАБАНК» спеціально для UBR.ua.

Найвигідніші умови залучення кредитів для аграріїв – участь в державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Згідно з умовами програми, аграріям надають кредити за пільговими умовами. Розмір відсоткової ставки для українських сільгоспвиробників варіюється від 0 до 12% річних.

«В Україні на сьогодні «5-7-9» – єдина системна форма державної підтримки для агровиробника, яка реалізується через банки. Умовами програми передбачено фінансування оборотного капіталу терміном до 3 років та придбання основних засобів терміном до 5 років. Але, з огляду на проблеми в економіці, ми цього року видаватимемо кредити переважно на поповнення обігового капіталу та терміном на один сезон, умовно до 12 місяців», – розповідає Андрій.

Ставка за цими кредитами для позичальника становить 0% річних на період дії воєнного стану та 5% річних – після його завершення. Через суттєве зростання вартості компонентів, сума заявки на кредитування зараз є навіть більшою, ніж у довоєнні часи.

«Майже всі наші клієнти після закриття своїх кредитів подали заявки на нове фінансування або мають намір зробити це найближчим часом. Портрет типового позичальника-аграрія не змінився. Це переважно представники малого та середнього бізнесу, а саме господарства із земельним банком від 250 до 2000 Га або підприємства з виторгом від реалізації в 10-80 млн грн на рік», – зазначає Андрій Чорнобай.

Рівень проблемних кредитів у нас нижчий за середній рівень по банківській системі. Але майже всі аграрії відчули проблеми з реалізацією своєї продукції. Пошук покупця, вигідної ціни, очікування надходження коштів від реалізації продукції та інше – це могло тривати місяцями. Тому не всі наші позичальники мали можливість розрахуватися у визначений в кредитному договорі строк.

«Ми завжди йшли назустріч та укладали додаткові угоди подовження терміну кредитування на 2-3 місяці. І в абсолютній більшості випадків цього було достатньо для того, аби кредит було сплачено в повному обсязі», – підкреслює Андрій.

У банківській системі сьогодні достатньо ліквідності для фінансування. Та не всі господарства мають можливість отримати кредит у воєнний час через більш жорсткі вимоги банків щодо фінансових показників позичальника, наявності заставного забезпечення та інших вимог. Також не всі банки готові працювати зі східними та прифронтовими регіонами.

Виходом з ситуації може бути державна підтримка або дотація агровиробникам, однак держбюджет насамперед спрямований на фінансування військових витрат.

«А якщо так, то навіщо збільшувати навантаження на Бюджет, яке буде покриватися коштами західних партнерів, якщо можна створити прямі інструменти фінансування аграрної галузі», – резюмував Андрій Чорнобай.

За матеріалами UBR.ua.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.3 41.05
EUR
43.55 44.3
PLN
10.05 10.25

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.