Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

РАДАБАНК радить, як не потрапити на 5 найпоширеніших шахрайських схем у період карантину

14 Квітня 2020p.

Шановні клієнти! Протягом останнього тижня з’явилися нові види платіжного шахрайства. Експерти РАДАБАНКУ радять, як не зловитися на вудку шахрая. Отже, запам’ятовуйте:

  • «Переможемо коронавірус разом!» — опитування від шейхів

Шахраї пропонують перемогти коронавірус, пройшовши опитування від арабської фармацевтичної компанії, яка «ударними темпами веде розробку вакцини від SARS-CoV-2». Все, що потрібно, це зареєструватися на сайті, відповісти на декілька запитань та отримати грошову винагороду. Після того, як Ви відповісте на декілька простих запитань, на кшталт «Чи є у вас температура,  кашель або інші симптоми?», Вам повідомлять, що гроші — Ваші, але ще потрібно  сплатити податок на отримання коштів у розмірі 5 доларів.

ЩО РОБИТИ: Щоб не втратити не лише 5 доларів, а й усі гроші з рахунку,  перевіряйте всю інформацію щодо нього: назву компанії та опитування, адресу сайту, відгуки в інтернеті тощо. Знайте: одержувач  виграшу особисто не сплачує податків, вони утримуються з суми винагороди  шляхом її зменшення на суму податків.

  • Коронавірус електронною поштою

Нещодавно кіберзлочинці організували фішингову розсилку від імені Центру громадського здоров’я МОЗ України з «останніми достовірними даними про коронавірус» з прикріпленим  документом, що містив шкідливу програму, яка, завантажуючись на пристрій, надавала зловмисникам віддалений доступ до нього.

ЩО РОБИТИ: Уважно ставтеся до листів з невідомих адрес  з підозрілими вкладеннями та посиланнями та не розсилайте особисто неперевірені факти від «знайомих» та «друзів». Встановіть на свій девайс надійний антивірус.

  • Трендові товари з фейковою «OLX-Доставкою»

На дошці оголошень OLX шахрай виставляє  на продаж трендовий товар за низькою ціною. Якщо покупець «клюнув», шахрай переводить спілкування у месенджер. Далі він сам пропонує OLX-доставку, нібито все чесно і безпечно, і скидає посилання на її оформлення. Але це посилання веде на фішинговий сайт, який тільки зовні виглядає як сайт OLX. Скориставшись цим посиланням, покупець здійснює оплату прямісінько на карту шахрая.

ЩО РОБИТИ: Не переходьте для спілкування у месенджери! Усі угоди з «OLX Доставка» робіть тільки в особистому кабінеті на OLX.UA.

  • SMS пенсіонерам про «Вовину тисячу»

Вже через тиждень після заяви Зеленського  про майбутню доплату пенсіонерам 1000 гривень, шахраї почали розсилку SMS-повідомлень  від нібито Національного Банку України. Громадянин, який отримав SMS-повідомлення щодо нарахування йому грошей, але не отримав самих грошей, телефонує за довідковими  телефонами, вказаними в SMS-повідомленні,  шахраї випитують у нього особисті дані  та реквізити карти, щоб нібито перевірити,  чому сталася помилка і він досі не отримав  нарахованої тисячі гривень.

ЩО РОБИТИ: Знайте, що Національний Банк не нараховує і не виплачує соціальну допомогу. У разі отримання подібних SMS та необхідності отримання консультації перетелефонуйте за номером, вказаним на офіційному сайті або на звороті банківської картки (якщо SMS — від банку), а не за номером, вказаним у SMS. Ще раз нагадаємо: нікому, ніколи, за жодних умов не повідомляйте телефоном тризначний код зі звороту банківської картки та SMS-паролі, отримані від банків  та мобільних операторів.

  • «Я знаю твій маленький брудний секрет»

Це онлайн-вимагання, коли шахраї роблять масову розсилку електронною поштою, переконуючи отримувачів листів, що в їхньому розпорядженні є відео-компромат на отримувача. Щоб запис нікуди не потрапив, потрібно заплатити викуп у біткоїнах. Тепер шахраї змінили погрозу і залякують тим, що інфікують коронавірусом сім’ю жертви, в разі відмови сплатити викуп. Для правдоподібності в тексті листа вказується пароль жертви від електронної пошти.

ЩО РОБИТИ: Не платіть ні в якому разі. Перевірте свою адресу через базу відомих  зламаних електронних скриньок та паролів  www.haveibeenpwned.com. Якщо Ваша електронна адреса серед них — змініть паролі до пошти та інших важливих сервісів, якщо пароль у них був однаковий.

Будьте уважні! Якщо у Вас виникли будь-які сумніви або запитання, телефонуйте до Контакт-центру РАДАБАНКУ 0 800 500 999.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.