Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

РАДАБАНК разом з Нацбанком продовжують кампанію #ШахрайГудбай!

23 Квітня 2021p.

«Йдіть до банкомату та зробіть переказ з чужої картки на свою» – таку байку придумали шахраї. Але не існує такої операції в банкоматі “Переказ на свою картку”. Шахраї переконують свою жертву, що вона може піти до банкомату та перевести на свою картку гроші з чужої картки.

Як шахраю вдається переконати людину в такій нісенітниці?

Легенди та приводи можуть бути різними: отримання передоплати за товар, надбавки до соціальних виплат, благодійної допомоги, кредитного відшкодування тощо.

Розглянемо ситуацію отримання передоплати за товар.

  • Жертва виставила на продаж ноутбук, вартістю в 10 000 грн. Товаром зацікавився псевдопокупець, розпитав про товар та запропонував здійснити передоплату. Жертва надала для цього свій номер картки.
  • Через декілька хвилин телефонує шахрай, представляється працівником служби безпеки банку: «На вашу карту намагаються зробити платіж в розмірі 10 000 гривень. Але гроші не можуть надійти на ваш рахунок. Вам потрібно підійти до банкомату і прийняти платіж». Якщо у жертви виникає питання, чому гроші не можуть надійти на картку через переказ, шахрай може сказати, тому що гроші надійшли від юридичної особи.
  • Під керівництвом шахрая жертва йде до банкомату. Тим часом псевдобанкір постійно щось говорить, пояснює ситуацію та надає інструкції по телефону. Каже куди треба натискати, щоб вдалося перевести гроші на власну картку. Але насправді шахрай дає інструкції жертві, щоб перерахувати гроші з її картки на рахунок шахрая.

Людина не підозрює, що псевдопокупець і псевдобанкір працюють заодно та сліпо виконує вказівки шахрая по телефону.

Запам’ятай, якщо тобі хтось телефонує на направляє до банкомату, клади слухавку – це 100% шахрай.

Не виконуй порад або вказівок, що даються телефоном, під час виконання операцій в банкоматі.

Уважно обирай пункти меню в банкоматі та читай текст на екрані банкомату.

Більше інформації читай на #ШахрайГудбай за посиланням 

Потрапив в руки шахрая? Телефонуй в Кіберполіцію – 0 800 505 170 або звернись онлайн за посиланням

Маєш сумніви щодо ситуації? Телефонуй на гарячу лінію Національного банку України – 0 800 505 240.

 #ШахрайГудбай


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.35 41.05
EUR
43.45 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.