Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Роз’яснення РАДАБАНКУ про використання монет 25 копійок та банкнот старих зразків

19 Листопада 2020p.

Начальник управління грошового обігу АТ «АБ «РАДАБАНК» Марина Лазарєва нагадує клієнтам, що з 1 жовтня 2020 року українці не можуть використовувати під час розрахунків готівкою монети номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків до 2003 року. Ці грошові знаки перестали бути платіжними засобами та будуть вилучені з готівкового обігу.

Водночас українці упродовж наступних трьох років зможуть без обмежень безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року на платіжні обігові монети та банкноти всіх номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  1. Упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2021 року включно, в усіх відділеннях АТ «АБ «РАДАБАНК» можна здійснити безкоштовний обмін.
  2. У Національному банку та уповноважених банках (АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «ПУМБ») – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2023 року включно.

Головні переваги вилучення монет номіналом 25 копійок та старих банкнот гривні зразків до 2003 року:

  •  спрощення та зручність розрахунків готівкою;
  •  позитивний економічний ефект;
  •  підвищення якості готівки в обігу.

Національний Банк України працює над розвитком гривні та осучаснює її, робить готівкові розрахунки з гривнею комфортними та простими.

Останнім часом отримуємо від багатьох таке питання: «Чи залишається в обігу золотиста 1-гривнева монета?». Відповідь — так.

Монети номіналом 1 гривня золотистого кольору є дійсним платіжним засобом. Їх не потрібно спеціально обмінювати і ними можна продовжувати розраховуватися. Так само і паперові банкноти 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 рр. залишаються в обігу і є законним платіжним засобом.

Проте, потрапляючи в банки, золотисті 1-гривневі монети та ці паперові банкноти 1 і 2 гривні не будуть більше повертатися в готівковий обіг. Банки їх вилучатимуть та передаватимуть до Національного банку (для утилізації).

З часом в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їх місце займуть сріблясті монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Поступову заміну паперових банкнот низьких номіналів на металеві монети Національний банк розпочав майже два з половиною роки тому, навесні 2018 року.

Банкноти низьких номіналів швидко зношуються та за рік або два приходять у непридатний стан. Тривалість життя монет значно вища, ніж тривалість життя банкнот, та становить 20—25 років. Національним Банком України прогнозовано, що з  урахуванням строку служби монет така заміна дасть можливість заощадити державі близько 1 млрд гривень.

Заміщення банкнот монетами відбувається дуже поступово, тож це не створить для українців  незручностей. Але поки що золотисті металеві та паперові 1 та 2 гривневі банкноти залишаються з нами та вільно використовуються у розрахунках.


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.15 43.95
PLN
9.95 10.15

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.