Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Що стоїть за новими валютними правилами Нацбанку і чим вони обернуться на практиці — експерт РАДАБАНК

21 Січня 2021p.

Нова можливість, яку надав Нацбанк населенню — форвардні контракти під купівлю/продаж інвалюти і банківських металів. Людина може сьогодні зафіксувати курс за угодою, що проводитиметься в майбутньому. Це може працювати так: долар (євро) конвертується у гривню в момент внесення на депозитний рахунок. Одночасно укладається форвардний контракт на зворотний викуп валюти після закінчення строку вкладу.

Начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках і грошового обігу РАДАБАНКУ Сергій Гнезділов так коментує нововведення:

«Хеджування гривневих депозитів — це утопія. Ціна хеджування буде дуже висока. Форвардний контракт може бути і на 1 рік, але його ціна формується виходячи з різниці вартостей різних валют. Тому хеджування «з’їсть» весь прибуток. А при купівлі гривневих ОВДП форвардний контракт вб’є всю високу прибутковість, залишивши цифру, яку можна порівняти зі ставкою по доларових держоблігаціях».

Сергій Гнезділов вважає, що форвард може зацікавити простих людей лише у разі, якщо потрібен ще й кредит, тобто у них на момент немає коштів.

«Вигода фізособи в форвардних контрактах може бути лише в одному випадку: якщо курс на купівлю валюти вигідний, а у людини зараз немає гривні. Якщо під майбутній прихід гривні купується валюта з розрахунками в майбутньому (відповідно будуть витрати за час форварда), то тут ефект буде», — вважає Сергій Гнезділов.

За матеріалами Мінфін


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.35 44.15
PLN
10 10.2

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.