Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

Що таке оплата з допомогою QR-кодів — експерт РАДАБАНК

06 Листопада 2019p.

QR-код (quick response — швидкий відгук) є різновидів штрих-коду, який розпізнається камерою смартфона чи планшета та містить  унікальну інформацію про товари/послуги і його продавця.

У чому переваги і де можна скористатися на даний момент оплатою з допомогою QR-кодsв, розповідає начальник управління карткового бізнесу РАДАБАНК Тетяна Дегтярьова.

«Якщо говорити про «платіжний» QR-код, то Національним банком України вже розроблено правила використання QR-коду для здійснення переказу коштів, які визначають вимоги до реквізитів QR-коду і принципи його використання, — зазначає  Татьяна Дегтярьова. — Затвердження цих Правил на законодавчому рівні значно спростить можливості проведення переказів між фізичними особами, прийом платежів на користь бізнесу (від підприємця до крупної мережі)».

Татьяна Дегтярьова розповіла про основні схеми роботи з QR-кодом для Бізнесу.

1 варіант:

Покупець/споживач послуги сканує QR-код. В QR-код зашиті реквізити отримувача (IBAN, найменування отримувача, ЄДРПОУ). Покупець заповнює суму платежу, сканує QR-код і відправляє платіж з підв’язаного рахунку через мобільний банківський додаток. Або ініціює  безготівковий платіж зі свого рахунку у відділенні банка чи готівковий переказ через касу будь-якого банку.

У цьому варіанті продавець може розмістити QR-код у торговій точці на плакаті/стікері, на рекламному моніторі, на сайті, відправити покупцю електронною поштою у вигляді рахунку або на екрані власного  смартфона (зручно для ресторанів і представників мікробізнесу).

2 варіант:

Клієнт купує товар у роздрібній мережі, наприклад, супермаркеті. Після того, як усі товари проскановані на касі, формується кінцева сума чеку і на екрані касового терміналу генерується QR-код. Клієнт сканує його і відправляє платіж. Сума зараховується на рахунок магазину, і продавець отримує підтвердження про зарахування коштів.

3 варіант:

Клієнт самостійно генерує QR-код у банківському мобільному додатку. У цьому випадку в QR-код буде зашито реквізити не отримувача, а відправника. Продавець сканує QR-код і після авторизації клієнтом операції, кошти списуються з його рахунку.

У кожному з перерахованих варіантів у розрахунку не бере участь POS-термінал, що суттєво знижує затрати на ведення бізнесу.

Схеми роботи з QR-кодом для фізичних осіб аналогічні:

Клієнт отримує реквізити свого рахунку/картки у момент відкриття рахунку у банку чи генерує QR-код з цими реквізитами самостійно у банківському інтернет додатку. В QR-код зашиті реквізити отримувача: IBAN, ПІБ отримувача, код отримувача.

А потім передає цей QR-код іншій фізичній особі. Відправник платежу може просканувати QR-код і відправити переказ з допомогою банківського мобільного додатку чи звернутися у відділення банку та ініціювати безготівковий переказ з і свого рахунку, чи переказ через касу будь-якого банку.

«Кожний з перерахованих варіантів можна модифікувати під потреби клієнта. Незмінними залишаться зручність, швидкість та простота платежів, здійснених з допомогою QR-кодів», — резюмує начальник управління карткового бізнеса РАДАБАНК Тетяна Дегтярьова.

 

За матеріалами Prostobank

https://www.prostobank.ua/internet_banking/stati/chto_takoe_oplata_s_pomoschyu_qr_kodov


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.8 41.5
EUR
45.75 46.45
PLN
10.65 10.85

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.