Як працює РАДАБАНК в умовах воєнного стану. Детальна iнформацiя.

В рамках спільної інформаційної кампанії НБУ разом із ФГВФО, НАБУ та Sparkasse з підвищення культури заощаджень РАДАБАНК підготував нову підбірку порад для заощаджень коштів та рекомендує прагнути мати фінансову подушку безпеки, що зможе покрити Ваші витрати протягом 3-6 місяців.

11 Листопада 2020p.

Доларові купюри, яким понад 20-30 років, можна обміняти. Але чи просто це зробити в реальному житті і як пройти цю процедуру з найменшими втратами? Про це розповідає начальник управління грошового обігу АТ «АБ «РАДАБАНК» Марина Лазарєва.

«На практиці в обігу переважно банкноти, випущені після 1996 р. Іноземна валюта, випущена раніше, в Україні майже не зустрічається через проблему з подальшим обміном в пунктах і банках країни», — окреслює проблему Марина Лазарєва.

У 1996 році були використані нові технології, які зробили долари надійнішими в рази, а їх підробку — менш ймовірною.  Купюри ж до 1996 року легше підробити, тому вони викликають менше довіри в українських банків. Клієнт може запросити таку послугу як інкасо — експертизу, яка дозволить визначити справжність купюри. Для цього краще звернутись до банків України, у яких укладений договір з банком країни-емітента. Начальник управління грошового обігу АТ «АБ «РАДАБАНК» Марина Лазарєва зазначає, що буде перевірено справжність банкноти. Перевірку проводитиме не український, а банк країни, в якій була випущена банкнота.

«Це займе додатковий час — від кількох місяців до півроку, — додає Марина. — За процедуру інкасо треба буде сплатити комісію, проте немає ніяких гарантій, що гроші повернуть, якщо купюра сильно пошкоджена».

«Операція з обміну банками або небанківськими фінансовими установами банкнот іноземної валюти старого зразка на банкноти нового зразка не передбачається валютним законодавством. Оскільки ця операція не відноситься до переліку валютно-обмінних», — пояснює начальник управління грошового обігу РАДАБАНКУ Марина Лазарєва.

Minfin.com.ua з посиланням на НБУ зазначає, що можливість обміну банкнот іноземної валюти старого зразка на банкноти тієї ж іноземної валюти нового зразка, а також необхідність стягнення комісії за таку операцію, визначається банком, небанківською фінансовою установою самостійно та знайомить з чотирма способами обміну «старих» доларів з максимальною вигодою для себе:

  1. Оформити депозит.
  2. Відкрити поточний рахунок.
  3. Витратити під час подорожей.
  4. Поміняти у банках на гривні чи іншу валюту, проте бути готовим до курсової різниці.

 

За матеріалами Мінфін


Поділитися:


Купівля Продаж
USD
40.2 40.95
EUR
43.15 43.95
PLN
9.95 10.15

* Курси валют Головного Банку (Дніпро, вул. В. Мономаха, 5). Курси у відділеннях можуть відрізнятися. Уточнюйте курс валют у Вашому відділені за номером 0 800 500 999.